Ontdek alles wat je moet weten over glutamine bij Nederland Slank (2024)

Ontdek alles wat je moet weten over glutamine bij Nederland Slank (1)

Talloze stofjes zorgen ervoor dat je lichaam optimaal presteert, waaronder glutamine. Dit is een belangrijke stof voor je immuunsysteem en spijsvertering, maar waarom eigenlijk? En hoe zit het precies met glutamine en spieropbouw? Nederland Slank vertelt je alles wat je wilt weten over glutamine en geeft je tips over hoe je een tekort het beste aan kunt pakken.

Je leest over de volgende onderwerpen in dit artikel:

Wat is glutamine?

Wat zijn de functies van glutamine?

Glutamine en sport

Een tekort aan glutamine

Hoe zorg je voor een gezond glutamineniveau?

Voedingsmiddelen rijk aan glutamine

Vind de balans met Nederland Slank

Ontdek alles wat je moet weten over glutamine bij Nederland Slank (2)

Ontdek alles wat je moet weten over glutamine bij Nederland Slank (3)

Wat is glutamine?

Glutamine is een aminozuur. Dit zijn zuren die van nature voorkomen in je lichaam en als belangrijkste functie hebben om eiwitten op te bouwen. Glutamine komt in twee verschillende soorten voor: L-glutamine en D-glutamine.

Beide soorten verschillen iets van elkaar omdat de moleculen van het aminozuur net wat anders in elkaar zitten. De meest bekende vorm van glutamine is L-glutamine, want dit is ook de variant die in voedsel en supplementen voorkomt. D-glutamine heeft eigenlijk geen functie in het menselijk lichaam.

Je lichaam kan zelf glutamine aanmaken. Sterker nog: het is het meest voorkomende aminozuur in je bloed. Het kan gebeuren dat de aanmaak van glutamine achterblijft. Je lichaam verbruikt dan meer van dit aminozuur dan het aan kan maken. Dit kan bij de meeste mensen vroeg of laat een keer gebeuren, afhankelijk van je levensfase.

Ziekte, stress of intensief sporten kunnen allemaal een tekort aan glutamine veroorzaken. Daarom wordt er aangeraden om altijd voldoende glutamine binnen te krijgen via je voeding.

Ontdek alles wat je moet weten over glutamine bij Nederland Slank (4)

Wat zijn de functies van glutamine?

Glutamine wordt als een essentiële stof voor je lichaam gezien, maar waarom is dat eigenlijk? Dit aminozuur heeft verschillende belangrijke functies. Wij zetten ze voor je op een rij.

Het zorgt voor een gezond immuunsysteem

Een van de belangrijkste functies van glutamine is de rol die het speelt in je immuunsysteem. Het aminozuur is namelijk een soort brandstof voor je witte bloedcellen en andere stoffen die belangrijk zijn in het immuunsysteem.

Krijg je niet genoeg glutamine binnen? Dan kan dit je immuunsysteem afzwakken, aangezien de verschillende stofjes niet genoeg energie krijgen om goed te functioneren. Je lichaam kan zelfs spieren afbreken om toch nog genoeg glutamine vrij te maken voor je immuunsysteem.

Het is dus niet gek dat een dieet rijk aan glutamine wordt aanbevolen voor patiënten die moeten genezen na een ingrijpende operatie of brandwonden. Deze stof kan namelijk helpen om het herstel te versnellen en verkleint het risico op infecties.

Ontdek alles wat je moet weten over glutamine bij Nederland Slank (5)

Het is goed voor je spijsvertering

Glutamine speelt een belangrijke rol binnen je immuunsysteem, waardoor het indirect ook een rol speelt in je spijsvertering. Je ingewanden zijn namelijk het belangrijkste onderdeel van je immuunsysteem. Dat heeft alles te maken met de miljarden bacteriën die in je ingewanden leven en je beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf.

Ook andere belangrijke immuuncellen leven voornamelijk in je ingewanden. Glutamine dient als energiebron voor deze immuuncellen en bacteriën.

Tegelijkertijd zorgt glutamine ervoor dat de barrière tussen de binnenkant van je ingewanden en de rest van je lichaam zo sterk mogelijk blijft. Zo helpt deze stof tegen het bekende lekkende darm syndroom, waarbij je weerstand ook achteruit gaat.

Een goede barrière zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën binnen je spijsverteringskanaal worden afgebroken en niet de rest van je lichaam kunnen aantasten. Daarnaast zorgt glutamine voor gezonde darmcellen, waardoor je spijsvertering optimaal blijft.

Ontdek alles wat je moet weten over glutamine bij Nederland Slank (6)

Glutamine en sport

Vaak wordt glutamine in verband gebracht met betere prestaties voor sporters. Het idee hierachter is dat dit aminozuur een bouwblok is voor eiwitten, waardoor je lichaam makkelijker spiermassa zou kunnen kweken. Veel krachttrainers nemen daardoor supplementen met glutamine. Zij denken dat ze sneller resultaten zien wanneer ze meer van deze bouwstof binnenkrijgen.

Toch is glutamine niet het ultieme wondermiddel voor sporters. Er is veel onderzoek gedaan naar deze stof en de effecten die het heeft op spieren. Uit een onderzoek blijkt dat glutamine geen effect heeft op de spiergroei. Sporters kweken net zoveel spieren met als zonder supplementen met glutamine.

Een ander onderzoek heeft bewezen dat aanvullende glutamine ook geen effect heeft op de prestaties tijdens een training.

Er wordt ook door onderzoekers gekeken naar het effect dat glutamine heeft op de herstelperiode na een training. Waar sommige onderzoekers zeggen dat het de herstelperiode verkort, zeggen andere onderzoekers dat het innemen van glutamine weinig verschil maakt. Het is dus helemaal niet bewezen dat glutamine helpt wanneer je je spiermassa wilt vergroten.

De beste dingen die je kunt doen om het meeste uit je trainingen te halen is gezond en gevarieerd eten en voldoende eiwitten aan je voedingspatroon toevoegen. Deze zijn namelijk nodig om je spiermassa te laten groeien.

Ontdek alles wat je moet weten over glutamine bij Nederland Slank (7)

Een tekort aan glutamine

Je lichaam heeft talloze stoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Heb je een tekort aan een bepaalde stof, zoals glutamine? Dan heeft dat effect op je gezondheid. Wij vertellen je alles wat je moet weten over een tekort aan glutamine, van de symptomen tot de oorzaken.

Symptomen

Doordat glutamine in verschillende lichaamsprocessen een rol speelt, kun je een tekort aan dit aminozuur op verschillende manieren opmerken.

Meer kans op ontstekingen

Glutamine is een belangrijke bouwstof voor een gezond immuunsysteem. Is je immuunsysteem verzwakt doordat je te weinig glutamine in je lichaam hebt? Dan vergroot dit het risico op ontstekingen.

Dat komt vooral tot uiting bij mensen die fysiek al minder sterk zijn, zoals ouderen of mensen die chemotherapie ondergaan. Zij zullen waarschijnlijk sneller ontstekingen krijgen, bijvoorbeeld bij kleine oppervlakkige wondjes. Deze vele ontstekingen zijn een teken dat het glutamineniveau waarschijnlijk te laag is.

Gewichtsverlies

Glutamine zorgt ervoor dat de maagwand en darmwand sterk blijven. Mensen met maag-darmproblemen, zoals de ziekte van Crohn of het prikkelbaredarmsyndroom, zijn gevoeliger voor problemen met de maag- en darmwand.

Wanneer hun glutamineniveau daalt, kan dat voor gewichtsverlies zorgen. Hun lichaam kan dan minder goed voedingsstoffen uit eten halen, waardoor ze afvallen. Je verliest door dit proces niet alleen vet, maar ook spiermassa. Je lichaam kan namelijk niet genoeg eiwitten opnemen uit je voeding. Onverklaarbaar gewichtsverlies kan dus mogelijk veroorzaakt worden door een tekort aan glutamine.

Ontdek alles wat je moet weten over glutamine bij Nederland Slank (8)

Veranderingen in de spijsvertering

De meeste mensen hebben een vrij betrouwbaar spijsverteringsproces. Eten wordt verteerd, omgezet in energie en verlaat het lichaam als ontlasting. Merk je dat er plotseling iets in dit proces verandert, bijvoorbeeld doordat je ineens last hebt van diarree of andere buikklachten? Dan kan dat door een glutaminetekort komen.

Glutamine is namelijk een energiebron voor de cellen in je darmen. Werken deze cellen niet meer optimaal omdat je te weinig glutamine in je lichaam hebt? Dan kan dat zorgen voor darmproblemen.

Verminderde energie

Sommige mensen met een tekort aan glutamine merken dat ze minder energie hebben. Dit geldt vooral voor mensen die actief hun spieren trainen, bijvoorbeeld met gewichtheffen. Glutamine wordt namelijk opgeslagen in de spieren en is een belangrijke bouwsteen voor je spieren. Krijg je niet genoeg glutamine binnen en blijf je toch op hetzelfde niveau trainen? Dan vergt dit veel meer energie, omdat je spieren niet de juiste bouwstenen hebben om op kracht te blijven.

Dit kan ook een oneindige cirkel worden. Door te sporten verbruikt je lichaam namelijk meer glutamine. Vul je dit niet aan met je voeding? Dan kost het veel meer energie om te trainen en kun je last krijgen van vermoeidheid. Je spieren zwakken af, waardoor je lichaam ook minder glutamine vasthoudt.

Ontdek alles wat je moet weten over glutamine bij Nederland Slank (9)

Oorzaken

Een tekort aan glutamine kan verschillende oorzaken hebben. Normaal gesproken zou je lichaam genoeg glutamine hebben om normaal te kunnen functioneren. Dat geldt voor gezonde mensen die gevarieerd en gezond eten. Via je voeding krijg je genoeg glutamine binnen en je lichaam verbruikt dit niet te snel, zodat je glutamineniveau in balans blijft. Dat verandert wanneer je niet gezond bent of ongezond eet.

Een tekort aan glutamine wordt vooral in verband gebracht met lichamen die veel stress moeten verdragen. Dat kan allerlei vormen aannemen. Zo komt een tekort aan glutamine voor bij mensen die moeten herstellen na een operatie, maar ook wanneer je lichaam een grote wond moet herstellen. Hierdoor verbruikt je lichaam aanzienlijk meer glutamine, waardoor er uiteindelijk een tekort ontstaat wanneer je dit niet aanvult.

Een tekort aan glutamine kan ook verklaard worden door mentale stress. Glutamine wordt namelijk door je lichaam gebruikt om de schade door stress te verminderen. Des te meer stress je ervaart, des te meer van dit aminozuur je lichaam moet gebruiken. Stress is helaas bij veel mensen onderdeel van het dagelijkse leven. Daarom is het belangrijk om tijdens stressvolle periodes op je inname van glutamine te letten.

Wil je weten hoe je je glutamineniveau op peil houdt ten tijde van stress? Nederland Slank weet raad! Vraag vandaag nog een gratis consult aan.

Ontdek alles wat je moet weten over glutamine bij Nederland Slank (10)

Voeding is de belangrijkste bron van glutamine. Eet je niet genoeg of eet je producten die je lichaam weinig voedingsstoffen geven? Dan kan dit voor allerlei tekorten zorgen, waaronder een tekort aan glutamine. Dit probleem komt dan ook vaak voor bij mensen met een erg eenzijdig voedingspatroon. Een van de beste manieren om een tekort aan glutamine op te lossen is door op je voeding te letten.

Ontdek alles wat je moet weten over glutamine bij Nederland Slank (11)

Hoe zorg je voor een gezond glutamineniveau?

Het is duidelijk dat een tekort aan glutamine veel invloed kan hebben op je gezondheid. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je lichaam geen tekort aan glutamine heeft. Hoe doe je dat precies? Dit zijn de belangrijkste manieren om je glutamineniveau op peil te houden.

Verlaag stress

Stress zorgt ervoor dat je lichaam meer glutamine verbruikt. Dit kan stress in allerlei vormen zijn. Denk bijvoorbeeld aan stress door een slechte gezondheid, maar ook aan mentale stress wanneer je in een drukke periode zit. Zorg dus goed voor je lichaam, maar ook voor je geest.

Probeer genoeg tijd voor jezelf vrij te maken en probeer de balans tussen werk en privé te behouden. Een andere vorm van stress waar je veel invloed op hebt is stress door sport. Het is natuurlijk gezond om te sporten, maar enorm zware en intensieve krachttrainingen kunnen na verloop van tijd schade aanrichten. Push je lichaam dus niet te veel.

Ontdek alles wat je moet weten over glutamine bij Nederland Slank (12)

Neem supplementen

Er worden tegenwoordig supplementen verkocht met glutamine. Hiermee kun je dagelijks eenvoudig een grote dosis glutamine binnenkrijgen. De vraag is of dat wel nodig is.

Supplementen zijn vaak sterk geconcentreerd, waardoor je vaak meer van een bepaalde stof binnenkrijgt dan noodzakelijk is. Daarom is het altijd belangrijk om eerst naar alternatieven te kijken. Een gezond lichaam zou namelijk genoeg glutamine aan moeten maken wanneer je er goed voor zorgt. Probeer bij een tekort aan glutamine dus niet meteen naar supplementen te grijpen, maar kijk naar andere oplossingen.

Voeding

Je lichaam heeft gezonde voeding nodig om glutamine binnen te krijgen. Heb je dus last van een glutaminetekort? Dan is je voeding eigenlijk de eerste plek waar je moet kijken om een oplossing te vinden. Probeer gezond en gevarieerd te eten, zodat je alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

In periodes waarbij je lichaam veel stress ervaart, bijvoorbeeld wanneer je ziek bent, is het slim om producten te eten die veel glutamine bevatten. Zo vul je het tekort in je lichaam op een natuurlijke manier aan, waardoor je hopelijk de balans terugvindt.

Ontdek alles wat je moet weten over glutamine bij Nederland Slank (13)

Voedingsmiddelen rijk aan glutamine

Voeding speelt een belangrijke rol wanneer het om glutamine gaat, maar welke producten moet je eigenlijk eten om glutamine binnen te krijgen? Hier vind je een overzicht van voedingsmiddelen die een uitstekende bron zijn van glutamine.

Vis

Vis bevat van nature veel glutamine. Dit geldt vooral voor vis die in het wild gevangen wordt. Je krijgt meer glutamine binnen van zoutwatervissen, zoals kabeljauw, haring, koolvis en makreel.

Vlees

Vlees wordt als een van de meest glutaminerijke producten gezien. Wil je dus een tekort aanvullen? Dan kan het slim zijn om meer vlees aan je voedingspatroon toe te voegen, zoals kip.

Zuivel

Glutamine is een van de meest voorkomende aminozuren in melkeiwitten. Daarom zijn alle producten op basis van melk een goede bron van deze stof. Denk dus ook aan kaas, kwark of yoghurt.

Eieren

Wil je je spieren een boost geven? Dat doe je door eieren te eten. Deze voedingsmiddelen bevatten niet alleen veel eiwit, maar ook veel glutamine. Zo geef je je spieren alle bouwstoffen die ze nodig hebben.

Noten en zaden

Ook noten en zaden zijn een goede keuze wanneer je je spieren wilt helpen herstellen. Ze bevatten veel energie en eiwitten, maar ook glutamine. Cashewnoten, amandelen, pompoenzaden en chiazaad zijn allemaal voorbeelden van glutaminerijke noten en zaden.

Donkere bladgroenten

Donkere bladgroenten zouden altijd al een onderdeel van je voedingspatroon moeten zijn, maar dat geldt helemaal wanneer je meer glutamine aan je dieet wilt toevoegen. Groenten als spinazie en boerenkool bevatten relatief veel van deze stof.

Ontdek alles wat je moet weten over glutamine bij Nederland Slank (14)

Vind de balans met Nederland Slank

Wil je je lichaam sterk en gezond houden, dan moet je met veel verschillende factoren rekening houden. Een van die factoren is glutamine. Deze stof zou je lichaam normaal gesproken voldoende moeten hebben, vooral wanneer je een gezond voedingspatroon hebt.

Geef je je lichaam niet precies wat het nodig heeft of ervaar je veel lichamelijke of mentale stress? Dan kan dat voor een glutaminetekort zorgen, met gevolgen voor je immuunsysteem en spijsvertering. Gelukkig kun je dit tekort meestal verhelpen door beter op je voeding te letten en je lichaam te geven wat het nodig heeft.

Wil je je lichaam in balans brengen en kun je daar wat hulp bij gebruiken? Schakel dan de hulp in van Nederland Slank. Wij zijn gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer en weten daardoor hoe belangrijk goede voeding is. Wij kunnen helpen om eventuele tekorten in kaart te brengen en stellen een gepersonaliseerd voedingsplan voor je op. Zo zorgen we ervoor dat je je lichaam optimaal verzorgt, waardoor je je weer op je best gaat voelen.

Ben je benieuwd naar onze manier van werken? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak voor een gratis consult.

Ontdek alles wat je moet weten over glutamine bij Nederland Slank (15)

Ontdek alles wat je moet weten over glutamine bij Nederland Slank (2024)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Geoffrey Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6039

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Geoffrey Lueilwitz

Birthday: 1997-03-23

Address: 74183 Thomas Course, Port Micheal, OK 55446-1529

Phone: +13408645881558

Job: Global Representative

Hobby: Sailing, Vehicle restoration, Rowing, Ghost hunting, Scrapbooking, Rugby, Board sports

Introduction: My name is Geoffrey Lueilwitz, I am a zealous, encouraging, sparkling, enchanting, graceful, faithful, nice person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.